Hrmmm...
Hari ni aku rasa macam nak try wat karipap takpun roti canai...
Kentang dah ada kat umah 2..ayam pon ada. So kalo wat kuah kari kira cara la kan...
Hehehe....
Baru nak cuba...wat karipap / roti canai nih. Maklumlah selama ni asik pandai makan jer.
Kenala belajar - belajar masak dah jadi bini orang ni.
Haa aku sertakan resipi kedua - dua masakan yg aku rasa teringin nak cuba nih...
KARIPAP DAGING
Bahan-bahan Inti:
3 biji kentang dipotong dadu.
200g daging cincang
2 sudu besar rempah kari daging
1 labu bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang merah-ditumbuk 2 ulas bawang putih -ditumbuk
1 sudu besar ikan bilis -ditumbuk
1 sudu besar udang kering-ditumbuk
Setangkai daun sup }dihiris
Sedikit gula & garam
Cara membuat inti:
Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan rempah kari, bila agak garing masukkan ikan bilis dan udang kering.
Masukkan daging dan kentang.
Kacau sehingga setengah masak masukkan gula dan garam secukup rasa.
Sebelum diangkat masukkan daun sup.
Bahan-bahan untuk pastri/kulit:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar majerin air untuk menguli.} lebih kurang
1/4 cawan secubit garam masukkan ke dalam air
Cara membuat kulit karipap:
Masukkan majerin ke dalam tepung.
Ramas tepung & majerin hingga rata.
Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam, uli sehingga menjadi doh.
Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.
Tips: kalau nak kentang cepat empuk dan inti cepat siap, kentang yang telah dipotong hendaklah direbus dahulu sehingga separuh masak. Baru lah di masukkan ke dalam kuali inti tadi.
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup
Ni plak resipi roti canai aku amik dari teratak chetam....
Home Made Roti Canai
Sumber : Arlina RDotNet
Bahan2
4 cwn tepung gandum
260 ml air
2 sm majerin/minyak sapi
1 bj telur
2 sm gula
1 st garam
Cara:
1. Gaul tepung bersama bahan2 lain hingga menjadi doh yang licin & sebati.
2. Bulatkan adunan seperti dlm Pic 2 (satu adunan mejadi 10 kpg roti canai). Lumurkan dengan minyak/minyak sapi (biasanya leen guna majerin+minyak)
3. Adunan hendaklah dibiarkan supaya sebati sebelum dicanai.
4. Adengan menebar bermula ... klu tak pandai menebar just canai guna tangan & tarik di sekeliling dulang
5. Pegang satu bhg tepi adunan & bulatkan (tang nie tak dapat nak snap coz dua2 belah tangan dah berminyak... heheee)
6. Panaskan kuali, leperkan adunan tadi & goreng mcm biasa.
xpon yg lagi 1 nih...
ROTI CANAI
Sumbangan: MamaZieza RDotNet
Sumber: MamaFaMi Fotopage
Bahan
500 gm tepung
300 ml air
1 butir telur
1 sudu teh garam
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar shortening
Cara :
1. Sediakan bahan-bahan dan masukkan ke dalam mixer
2. Larutkan garam dalam air
3. Masukkan sedikit air garam dalam mixer, masuk sikit-sikit.
4. Buat sehingga menjadi doh
5. Bulatkan kepada 11 biji bebola
6. Lumurkan dengan majerin dan perap dalam 2 jam. Lebih lama lebih baik. Kalau semalaman lagi baik.
7. Masukkan sedikit campuran minyak dan majerin dalam mangkuk
8. Gunakan meja atau dulang besar. Minyakkan dan tepekkan sebijik doh tadi.. dan tarik-tarik.
9. Tebar seperti dalam gambar.
10.Tarik-tarik tepi doh tu sehingga menjadi nipis dan renjis dengan minyak dan majerin tadi
11. Rujuk gambar.
12. Rujuk gambar.
13. Rujuk gambar.
14. Ketepikan dalam setengah jam
15. Tekan-tekan skit
16. Boleh terus disimpan dalam bekas, lapikkan dengan plastik pada setiap keping. Kalau nak makan boleh digoreng terus..
Nota Kaki MamaFami: Roti ni tak payah goreng separuh masak dulu pun takpe... bila nak makan .. kuarkan dan goreng.
tengoklah nanti dah jadi aku upload lak aku nyer karipap/roti canai yer...
huhuhu :)
follow me....http://noryusmazrifanna.blogspot.com
Hari ni aku rasa macam nak try wat karipap takpun roti canai...
Kentang dah ada kat umah 2..ayam pon ada. So kalo wat kuah kari kira cara la kan...
Hehehe....
Baru nak cuba...wat karipap / roti canai nih. Maklumlah selama ni asik pandai makan jer.
Kenala belajar - belajar masak dah jadi bini orang ni.
Haa aku sertakan resipi kedua - dua masakan yg aku rasa teringin nak cuba nih...
KARIPAP DAGING
Bahan-bahan Inti:
3 biji kentang dipotong dadu.
200g daging cincang
2 sudu besar rempah kari daging
1 labu bawang besar dipotong dadu
5 ulas bawang merah-ditumbuk 2 ulas bawang putih -ditumbuk
1 sudu besar ikan bilis -ditumbuk
1 sudu besar udang kering-ditumbuk
Setangkai daun sup }dihiris
Sedikit gula & garam
Cara membuat inti:
Tumis bawang besar, bawang merah, bawang putih hingga kekuningan.
Masukkan rempah kari, bila agak garing masukkan ikan bilis dan udang kering.
Masukkan daging dan kentang.
Kacau sehingga setengah masak masukkan gula dan garam secukup rasa.
Sebelum diangkat masukkan daun sup.
Bahan-bahan untuk pastri/kulit:
2 cawan tepung gandum
2 sudu besar majerin air untuk menguli.} lebih kurang
1/4 cawan secubit garam masukkan ke dalam air
Cara membuat kulit karipap:
Masukkan majerin ke dalam tepung.
Ramas tepung & majerin hingga rata.
Kemudian masukkan air yg di bubuh sedikit garam, uli sehingga menjadi doh.
Jangan terlebih air utk mendapatkan kulit yg rapuh.
Tips: kalau nak kentang cepat empuk dan inti cepat siap, kentang yang telah dipotong hendaklah direbus dahulu sehingga separuh masak. Baru lah di masukkan ke dalam kuali inti tadi.
Tips: Goreng karipap dgn api yg sederhana supaya kulitnya licin dan rangup
Ni plak resipi roti canai aku amik dari teratak chetam....
Home Made Roti Canai
Sumber : Arlina RDotNet
Bahan2
4 cwn tepung gandum
260 ml air
2 sm majerin/minyak sapi
1 bj telur
2 sm gula
1 st garam
Cara:
1. Gaul tepung bersama bahan2 lain hingga menjadi doh yang licin & sebati.
2. Bulatkan adunan seperti dlm Pic 2 (satu adunan mejadi 10 kpg roti canai). Lumurkan dengan minyak/minyak sapi (biasanya leen guna majerin+minyak)
3. Adunan hendaklah dibiarkan supaya sebati sebelum dicanai.
4. Adengan menebar bermula ... klu tak pandai menebar just canai guna tangan & tarik di sekeliling dulang
5. Pegang satu bhg tepi adunan & bulatkan (tang nie tak dapat nak snap coz dua2 belah tangan dah berminyak... heheee)
6. Panaskan kuali, leperkan adunan tadi & goreng mcm biasa.
xpon yg lagi 1 nih...
ROTI CANAI
Sumbangan: MamaZieza RDotNet
Sumber: MamaFaMi Fotopage
Bahan
500 gm tepung
300 ml air
1 butir telur
1 sudu teh garam
2 sudu besar susu pekat
1 sudu besar shortening
Cara :
1. Sediakan bahan-bahan dan masukkan ke dalam mixer
2. Larutkan garam dalam air
3. Masukkan sedikit air garam dalam mixer, masuk sikit-sikit.
4. Buat sehingga menjadi doh
5. Bulatkan kepada 11 biji bebola
6. Lumurkan dengan majerin dan perap dalam 2 jam. Lebih lama lebih baik. Kalau semalaman lagi baik.
7. Masukkan sedikit campuran minyak dan majerin dalam mangkuk
8. Gunakan meja atau dulang besar. Minyakkan dan tepekkan sebijik doh tadi.. dan tarik-tarik.
9. Tebar seperti dalam gambar.
10.Tarik-tarik tepi doh tu sehingga menjadi nipis dan renjis dengan minyak dan majerin tadi
11. Rujuk gambar.
12. Rujuk gambar.
13. Rujuk gambar.
14. Ketepikan dalam setengah jam
15. Tekan-tekan skit
16. Boleh terus disimpan dalam bekas, lapikkan dengan plastik pada setiap keping. Kalau nak makan boleh digoreng terus..
Nota Kaki MamaFami: Roti ni tak payah goreng separuh masak dulu pun takpe... bila nak makan .. kuarkan dan goreng.
tengoklah nanti dah jadi aku upload lak aku nyer karipap/roti canai yer...
huhuhu :)
follow me....http://noryusmazrifanna.blogspot.com
tahniah anda dapat award.. sila ambil award di blog saya ya..
ReplyDelete